Odsherredskunst - fra Ejstrup til Bovin
”Odsherredsmalerne” blev inspireret af landskabet og lyset. Det påvirker fortsat egnens kunstnere, men udtryksformen er meget varieret.
En kunstnerkoloni fødes
Da J. Th. Lundbye i 1840 malede udsigten fra Vallekilde mod Dragsholm Slot og Nekselø, ”opfandt” han samtidig det danske landskabsmaleri. Siden hen har mange kunstnere følt sig tiltrukket af lyset og landskabet i Nordvestsjælland.
I 1930´erne skabtes en hel koloni med navne som Sigurd Swane, Karl Bovin, Lauritz Hartz, Kaj Ejstrup m.fl. og ”Odsherredskunst” blev et begreb. Vil man have en introduktion til Odsherred-kunsten, kan et besøg på Odsherreds Kunstmuseum anbefales.
Se også: Temaside om kunst i Odsherred
Vrimler med aktive kunstnere
I dag er Odsherred beriget med en bred kreds af aktive kunstnere og kunsthåndværkere. Egnen byder på et væld af gallerier og udstillingssteder. Mange af de gode, lokale kunstnere udstiller deres værker i Pakhuset i Nykøbing Sj. og i Huset i Asnæs. Her finder man værker af bl.a. Loui Michael, Lisbeth Olrik, Margrethe Agger, m.fl.
Odsherreds kunsthåndværkere tæller fine navne som Bodil Manz, Birgit Krogh, Tue Poulsen…blot nogle af de ca. 50 kunsthåndværkere, som har valgt Odsherred som base.
Kunstdage i Odsherred & OVNHUS Kunsthåndværkermarked
Fire gange årligt afholdes Kunstdage i Odsherred - i folkemunde kaldet "Kunstruten i Odsherred" - hvor et væld af Odsherreds kunstnere og kunsthåndværkere åbner dørene til deres værksteder, ateliers, gallerier og udstillingssteder. Her kan de mange af besøgende møde kunstnerne og få et interessant indblik i udtryksformer og arbejdsmetoder.
Og sidst i juli afholdes det store OVNHUS Kunsthåndværkermarked. Her er en række af landets bedste kunsthåndværkere samlet til et flot 3 - dages marked på havnen i Nykøbing Sjælland.
Malergården og familien Swane
En særlig plads i Odsherredskunsten har Sigurd Swane, som i 1934 opførte Malergården ved Plejerup. Med Isefjorden lige udenfor døren ønskede familien at skabe et fredeligt, selvforsynende paradis.
Familiens historie er overraskende og anderledes, hvilket man kan få et spændende indblik i ved at besøge Malergården, som er åben for offentligheden. De smukke bygninger, stuerne, haven og gårdspladsen fortæller en spændende historie om kunsten, familien, gæsterne, rejserne og drømmene. Oplev f.eks. Swanes atelier, ”radiostuen”, havestuen, ”skolestuen” og det smukke køkken. På 1. sal ses digteren Valdemar Rørdams værelser. Kampestensladen er indrettet med reception, foredragssal og café.
Haven er et univers for sig, hvorfra man har en flot udsigt over Isefjorden.